Klanttevredenheid
8.9
tevreden.nl

Claimen of betalen?

Kun je de reparatie beter zelf betalen of laten vergoeden door de verzekering?

Je kent het wel, je rijdt de parkeergarage uit en pakt net dat paaltje mee in de bocht. Of je rijdt iets te ver het parkeervak in en rijdt tegen een hoge stoep op. Dit kan zorgen voor lelijke schade in de vorm van een deuk of kras op je auto. Wanneer je WA verzekerd bent is het vrij simpel: schade die je zelf rijdt kun je niet claimen. Ben je echter allrisk verzekerd, dan is het interessant om te kijken wat gunstiger voor je uitpakt: de schade claimen bij je verzekeraar of zelf betalen?

Schade vrije jaren

Schade vrije jaren bouw je op door geen schade te rijden of te claimen. Ieder jaar zonder schade betekent +1 schadevrij jaar. Schadevrije jaren zorgen ervoor dat je korting krijgt op de premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar. Wanneer je schade rijdt aan je eigen auto of aan die van iemand anders en je claimt deze schade, dan lever je schade vrije jaren in. Volgens Independer lever je per schade 5 schadevrije jaren in ongeacht hoe groot deze schade is. Hoe hoog je premie zal zijn na aftrek van deze schadevrije jaren is per verzekeraar verschillend.


Wa verzekerd

Als je een WA verzekering hebt afgesloten en je rijdt zelf schade aan je eigen auto, dan is deze schade voor eigen rekening. Is er een andere auto betrokken bij de schade en heb jij schuld? Deze schade kun je wel claimen bij je verzekeraar. In dit geval is het belangrijk om na te gaan wat uiteindelijk het te betalen schadebedrag zal zijn. Zoals eerder benoemd val je per schade altijd 5 schadevrije jaren terug, ongeacht hoe hoog het schadebedrag is.


Allrisk verzekerd

Ben je allrisk verzekerd? In dit geval kun je schade die je zelf rijdt altijd claimen bij je verzekeraar. De vraag is alleen, is dit financieel wel interessant?Rekenvoorbeeld

Peter rijdt in een auto met een volledig casco verzekering. Hij heeft vier schadevrije jaren en betaalt een premie van € 575,- per jaar. Hij staat hiermee op trede veertien. Als hij bij het inparkeren per ongeluk tegen een paaltje rijdt, is de schade € 750,-. Er is geen tegenpartij dus de verzekeraar kan de schade niet verhalen op een ander. Peter besluit de schade toch te claimen bij zijn autoverzekeraar. Zijn verzekeringspremie stijgt hierdoor naar € 900,- per jaar. Als hij de schade niet had geclaimd zou zijn nieuwe premie € 540,- zijn geworden. Een verschil van € 360,-. Het premieverloop ziet er dan als volgt uit:

Jaar    Trede vóór claimen    Premie vóór claimen    Trede na claimen    Premie na claimen    Verschil premie   
1 15 € 540,-  9 € 900,-  € 360,-
2 16 € 498,- 10 € 811,- € 313,-
3 17 € 476,- 11 € 757,- € 281,-

€ 954,- 
Peter kan de schade dus beter niet claimen. In drie jaar tijd gaat Peter € 954,- meer betalen aan jaarlijkse premie. Als hij de schade zelf had betaald, was hij ‘slechts’ € 750,- kwijt geweest. Hij betaalt dus € 204 euro meer. Kijk daarom bij een schade ook altijd naar de lange termijn. De schade zelf betalen lijkt nadelig, maar kan je op de lange termijn veel geld schelen.

Duurzaam & voordelige reparatie

Uiteraard hebben wij geen zicht op je persoonlijke situatie, wellicht kun je het financieel niet rondkrijgen om de schade zelf te betalen. Bij A.A.S. Dagherstel® repareren we zo duurzaam en voordelig mogelijk. Wij hanteren vaste tarieven voor onze menukaart items. Benieuwd welke schades op onze menukaart staan? Bekijk ze hier!

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!