Klanttevredenheid
8.9
tevreden.nl

How to: schadeformulier invullen

Wanneer je schade hebt gereden aan je auto gaat er van alles door je hoofd en dan moet je ook nog een formulier gaan invullen. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je schade hebt gereden aan je auto gaat er van alles door je hoofd en dan moet je ook nog een formulier gaan invullen. Maar, hoe werkt dat eigenlijk en wanneer moet ik dat formulier gebruiken? Wij vertellen het je!

Heb jij ‘m al?

Allereerst, zorg dat je altijd een schadeformulier in je auto hebt liggen. Je hoopt het formulier nooit nodig te hebben maar stel dat je in aanrijding komt met een ander voertuig is het wel zo prettig dat je het formulier gelijk kunt invullen. Er zijn inmiddels ook een aantal digitale oplossingen beschikbaar, maar de meeste mensen vinden een papieren variant toch het prettigst. Het formulier krijg je vaak van je eigen verzekeraar maar kun je eventueel ook hier downloaden en uitprinten, wel zo makkelijk.

Schadeformulier downloaden

Het Europees schadeformulier

Het invullen van het schadeformulier is nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier. Ook wanneer je een aanrijding hebt gehad met schade tot gevolg met een onbekend persoon of die van een onbekende eigenaar is het belangrijk een schadeformulier in te vullen. In dit geval kun je het formulier ook rustig thuis invullen. Het Europees schadeformulier bestaat uit een voor- en achterkant. Het is goed om te weten dat je alleen de voorkant direct na de aanrijding in hoeft te vullen. Dit doe je samen met de tegenpartij.

Wanneer hoef je het schadeformulier niet in te vullen?

- Schade door weersomstandigheden
- Ruitschade
- Diefstal
- Joyriding
- Aanrijding met een vast object wanneer de tegenpartij onbekend is

Schadeformulier invullen

Formulier invullen met de tegenpartij

Bepaal samen wie voertuig A en voertuig B rijdt. Het formulier wijst zich vervolgens vanzelf. Er worden gegevens gevraagd zoals je naam, het type auto, de gegevens van je verzekeringsmaatschappij en je rijbewijsnummer. Bij vraag 10 kun je door middel van een eenvoudige tekening aangeven waar jouw voertuig voor het eerst is geraakt en bij vraag 11 heb je ruimte om de schade te beschrijven. Vraag 12 zoomt in op de toedracht van de aanrijding. Bespreek dit ook met de tegenpartij en controleer goed wat hier wordt ingevuld.

Nadat dit is ingevuld is er nog ruimte voor eventuele opmerkingen en tekenen beide bestuurders het formulier. Maak voor de zekerheid altijd nog even een foto of kopie van het formulier zodat, mocht iemand er iets aan veranderen of het formulier raakt kwijt, je het origineel achter de hand hebt.

Dus, samengevat..

- Zorg dat je altijd een schadeformulier in je auto hebt liggen.
- Vul alleen de voorkant van het formulier in.
- Is er geen ander motorvoertuig betrokken bij de schade? Vul dan het formulier wel in, maar dit kan ook als je weer thuis bent.
- Controleer altijd de ingevulde velden op het formulier en maak er een foto van zodat je altijd een kopie hebt van het origineel.

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!