Klanttevredenheid
8.9
tevreden.nl

Veilig de weg op in de winter

De winter is in volle gang, dat betekent dat de situatie op de weg veranderd. Als weggebruiker kun je een aantal maatregelen treffen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan.

De winter is in volle gang, dat betekent dat de situatie op de weg veranderd. Als je thuis vertrekt is het vaak nog donker en wanneer je aan het einde van de dag naar huis vertrekt is het álweer donker. Daarnaast is het weer van grote invloed op het verkeer. Regen, hagel, sneeuw of ijzel zorgen allemaal voor gevaarlijke verkeerssituatie. Als weggebruiker kun je een aantal maatregelen treffen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan.

10 winterpreventie tips

Tip 1
Verwissel tijdig je autobanden. Winterbanden hebben bijvoorbeeld meer grip op de weg waardoor de auto minder snel slipt op gladde wegen. Heb je geen winterbanden? Controleer dan of je huidige banden voldoen aan de vereisten. De ANWB adviseert banden te vervangen zodra ze een profieldiepte van 2 mm hebben. Wettelijk gezien zijn banden aan vervanging toe bij een profieldiepte van minder dan 1,6 mm. Voor winterbanden is dit 4 mm.

Tip 2
Controleer geregeld de verlichting van je auto. Het is altijd handig om een reserve lampen set in je auto te hebben liggen. Zo kun je ten alle tijde je kapotte lamp (laten) vervangen.

Tip 3
Kijk in het donker niet in de koplampen van tegenliggers, dat verblindt. Kijk erlangs en houd je blik op de wegmarkering en op achterlichten van voorliggers.

Tip 4
Schaf een spuitbus met ruitondooier aan en ga pas rijden als je voorruit goed ontdooit is en je goed zicht hebt. Ruitontdooier kan ook helpen om het portier te ontdooien, leg deze daarom ook niet in je auto maar zet hem bij de voor- of achterdeur.

Tip 5
Is je slot bevroren? Vul een zakje met warm water en houdt dit zakje tegen het slot aan.

Tip 6
Wil je auto niet meer starten door een lege accu? Schakel de wegenwacht in. Zelf aan de slag gaan kan schade aan de elektronica van je auto opleveren.

Tip 7
In het geval van pech: een warme deken en een flesje water zijn dan geen overbodige luxe om in de auto te hebben liggen.

Tip 8
Is het wegdek nat of glad? Je remweg wordt langer, houd daar rekening mee door je snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

Tip 9
Vriest het buiten? Zorg dat je auto niet op de handrem staat, deze kan namelijk vastvriezen. Zet je auto in P, vrij of in zijn achteruit.

Tip 10
Heeft het gesneeuwd en ligt er veel sneeuw op de auto? Veeg deze er dan af voordat je gaat rijden. Doe je dit niet dan waait de sneeuw van je auto af wanneer je bijvoorbeeld op de snelweg rijdt en hinder je automobilisten of en motorrijders achter je. Let op: ga je naar Duitsland? Hier kun je zelfs een boete krijgen voor het rijden met een besneeuwde auto.

Samenwerking Veilig Verkeer Nederland

A.A.S. Dagherstel® is een label van A.A.S. Schadeherstel. A.A.S. is partner van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Samen met VVN wil A.A.S. de betrokkenheid van verkeersdeelnemers verhogen wat betreft verkeersveiligheid. 


Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!