Klanttevredenheid
8.9
tevreden.nl

Waarschuwingslampjes in je auto – deel 3

Wat betekenen al die lampjes in mijn auto? Een vraag die veel automobilisten zichzelf stellen. In deel 3 behandelen we alle symbolen die een mogelijk defect aanduiden.

In het derde deel van deze serie gaan we de symbolen toelichten die aanduiden dat er mogelijk een defect is waar je actie op moet ondernemen. De lampjes hebben meestal een oranje of rode kleur. Is het lampje oranje? Dit geeft aan dat je de auto zo snel mogelijk even moet laten nakijken. Blijf er dus niet dagen mee rondrijden, probeer gelijk of later op de dag nog even langs de autogarage te rijden. Is het lampje rood? In dit geval moet je direct actie ondernemen. Probeer je auto veilig weg te zetten en bel de wegenwacht of garage.

Deel 1 gemist? Lees het artikel hier.
Deel 2 gemist? Lees het artikel hier.

Let op: er zijn merk gebonden symbolen. Het kan dus voorkomen dat niet alle symbolen in deze 4-delige serie aan bod komen.

Waarschuwingssymbolen


1. Storing in de stuurbekrachtiging
Rood lampje: de stuurbekrachtiging is volledig uitgevallen en voor het besturen van de auto is aanmerkelijk meer kracht nodig. Stop de auto, schakel het contact uit, start de motor opnieuw. Brandt dit lampje nog steeds, rijdt dan niet verder en schakel hulp in. Oranje lampje: de stuurbekrachtiging is gedeeltelijk uitgevallen en voor het besturen van de auto kan meer kracht nodig zijn. Je kunt voorzichtig doorrijden maar dient wel hulp in te roepen van een specialist.

2. Water in brandstoffilter oranje
Het brandstoffilter met waterafscheider filtert vuil en water uit de brandstof. Indien in de afscheider teveel water aanwezig is gaat dit lampje branden. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

3. Problemen met het roetfilter (DPF) oranje
Het roetfilter filtert en verbrandt roetdeeltjes uit het uitlaatgas. Als dit lampje brandt, dan is het filter verzadigd met roet. Zolang dit lampje brandt, moet je rekening houden met een hoger brandstofverbruik en eventueel ook verminderd motorvermogen. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

4. Problemen met de katalysator

5. Dynamo- of accu problemen
Als dit lampje brandt, dan wordt de accu niet geladen. Omdat tijdens het rijden de accu wordt ontladen, dienen alle niet beslist noodzakelijke elektrische verbruikers te worden uitgeschakeld. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

6. Problemen met het koelsysteem
Stop de auto, zet de motor af en laat deze afkoelen. Controleer vervolgens het koolvloeistofpeil en vul zo nodig bij. Blijft het lampje branden, roep hulp in van een specialist.

Branden zowel de lampjes 5 en 6? Rijdt dan niet verder om motorschade te voorkomen.

7. Probleem met remsysteem
Het remvloeistofpeil in het remsysteem is te laag. Stoppen, de motor afzetten en het remvloeistofpeil controleren.

8. Probleem met het ABS
Er is een ABS-storing. Voor het afremmen van de auto wordt alleen nog het gewone remsysteem zonder het ABS gebruikt. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

Als zowel de lampjes 7 en 8 branden, rij dan niet verder en roep de hulp in van een specialist. Deze storing kan leiden tot een langere remweg bij het remmen waardoor je een grotere kans hebt op ongevallen.

9. Problemen met automatische versnellingsbak
Rood lampje: Versnellingsbak oververhit. Niet verder rijden! Stoppen en de motor afzetten. Oranje lampje: De versnellingsbak is oververhit, er kan voorzichtig verder worden gereden. Roep de hulp in van een specialist.

10. Problemen met vering/demping/onderstel
Er is sprake van een DCC-storing. Er kan voorzichtig verder worden gereden. Roep de hulp in van een specialist.

11. Lage motoroliedruk
De motoroliedruk is te laag. Stop de auto, zet de motor af en controleer het motoroliepeil. Als het controlelampje knippert, niet verder rijden, ook als het oliepeil in orde is! De motor ook niet stationair laten draaien. Roep de hulp in van een specialist.

12. Probleem met de motor
Er is een storing in het uitlaatgascontrolesysteem. Er kan een merkbaar vermogensverlies ontstaan. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

13. Probleem met motorelektronica
Er is een storing in de motorregeling. Er kan een merkbaar vermogensverlies ontstaan. Er kan voorzichtig worden doorgereden, roep hulp in van een specialist.

Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!